Yeni Demokrasi Partisi 4 Ekim 1974’te Konstantinos Karamanlis tarafından kuruldu, siyasi oluşumu Yunanistan’da o dönem diktatörlük sürecine dayanmaktadır. 1974’te Albaylar cuntasının çöküşü sonrası parlamento seçimlerinde 220 güvence oyu ile parlamento seçimlerinde %54,7 mutlak çoğunluğu elde ederek iktidara gelmiştir.
Partinin temel amacı günümüzün Avrupa Birliği olan o dönemin Avrupa Ekonomik Topluluğu’na katılımıydı. Ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınmasını hızlandırmak ve Türkiye karşıtı cephe oluşturmak adına güvenliğini güçlendirecek uluslar üstü örgütlere katılımı önceliği partinin ilk hedefleri arasındaydı. Bir diğer hedefi ise Yunan bağımsızlığını korumak ve Kıbrıs’ta Helenizimin haklarını savunulması adına Yunan Silahlı Kuvvetleri’nin modernizasyonuydu (www.nd.gr).
Yeni Demokrasi Partisi’nin Kuruluş bildirisinde de cunta sonrası dönemde asıl hedef 1974 sonrası yaşadıkları hüsran ve hayal kırıklığını gidermek adına tüm ulusal ve uluslararası platformlarda tekrar ‘Enosis’[1] hayallerini gerçekleştirmek ve Türkiye’ye bu olayın intikamı adına dış politika önceliklerini belirlemek olduğu açıkça görülmektedir.
[1] ‘Enosis’ Birleşme terimi, Kıbrıslı Rumların adanın Yunanistan’a entegrasyonu olarak ifade edilir.
Yeni Demokrasi Partisi’nin yukarıda da bahsedildiği üzere dış politikadaki önceliği her daim Türkiye olmuştur. Hedeflerinden birkaçı Kıbrıs sorununu çözüme kavuştururken Türkiye ile savaşa girmeden bu konuyu halledebilme, Türkiye karşısında sorunlarını uluslar ötesine yaymak adına müttefikler bularak Balkan ülkeler ve Doğu Bloku ile ilişkilerini geliştirmek ve Avrupa Ekonomik Topluluğu’na katılmak vardır (Başak, 2016, s. 51). [1]
[1] Alifantis Stilos, Eliniki Eksoteriki Politiki: İ Periptosi Tis Elinikis Balkanikis Politikis (1974-1981) (Yunan Dış Politikası: Yunanistan’ın Balkan Politikası’nın Dururmu (1974-1981), Yayımlanmamış Doktora Tezi, Pandio Üniversitesi Politik Bilimler Enstitüsü, Atina, 1987.